Do semifinále C2 sa prebojovali napokon aj Kučera s Bátikom

13.05.2016 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 13. mája (TASR) - Slovenskí deblkanoisti Tomáš Kučera a Ján Bátik napokon nebudú chýbať v nedeľnom semifinále na ME v Liptovskom Mikuláši. Prvá kvalifikačná jazda im síce nevyšla podľa predstáv, ale v druhej dosiahli tretí najlepší čas a dostali sa medzi päticu postupujúcu z druhej kvalifikačnej jazdy.

Spomedzi piatich posádok postupujúcich z druhej kvalifikačnej jazdy boli najrýchlejší Poliaci Szczepanski s Pochwalom, za ktorými slovenskí reprezentanti zaostali o 2,09 sekundy. Semifinále C2 štartuje podľa oficiálneho programu v nedeľu o 9.53 h. Sobotný program štartuje už o 8.15 h semifinálovými jazdami žien v C1, v ktorých budú Slovensko reprezentovať Jana Dukátová, Elena Kaliská a Kristína Nevařilová.

Po prvom kvalifikačnom kole deblkanoistov na ME v Liptovskom Mikuláši si účasť v semifinále zabezpečili dve slovenské posádky. V nedeľnom semifinále C2 sa naisto predstavia súrodenci Peter a Pavol Hochschornerovci a aj bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. Tomáš Kučera s Jánom Bátikom sa v prvom kole kvalifikácie do semifinále neprebojovali.

Víťazmi prvého kvalifikačného kola boli Poliaci Wiercioch a Majerczak, za ktorými druhí Škantárovci zaostali o 1,97 sekundy. Hochschornerovci sa do semifinále kvalifikovali z 11. miesta. "Nebola to ideálna jazda. Vrch nám vyšiel takmer podľa predstáv. Povedali sme si, že chceme prejsť hlavne čisto. Bránky sú postavené dosť natesno a miestami je problém nimi prejsť, keďže v C2 musíme nimi prejsť obaja. Pred tribúnou sme spravili menšiu chybu, keď sme išli pomaly a ešte sme aj trochu ťukli bránku. Tam sme trochu stratili," povedal Peter Hochschorner pre TASR.

Obaja bratia po po svojej jazde ešte pozorne sledovali ďalšie posádky a vyhli sa neželanej účasti v druhom kvalifikačnom kole. "Je to len kvalifikácia, takže je zbytočné riskovať. Treba si dávať pozor na ťuky, lebo sa jazdí vyrovnane. Nechceli sme to nechať na druhú kvalifikačnú jazdu, pretože v nej sa už môže stať čokoľvek. Favoriti by nemuseli postúpiť, prípadne spraviť chyby a o tých päť postupových miest by sa bilo dosť lodí," uviedol Peter Hochschorner. Podobne ako Matej Beňuš, ale úspešná súrodenecká dvojica by uvítali viac vody na trati. "Vody je trošku menej. Nám by vyhovovalo, keby jej bolo viac. Bránky staval český tréner a myslím si, že by to mohlo byť trochu zaujímavejšie. Uvidíme, aká trať bude na semifinále a finále," dodal Peter Hochschorner pre TASR.

Slovenky do semifinále v K1

Všetky tri slovenské reprezentantky postúpili do semifinále v K1 na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši. Najlepšia zo Sloveniek Jana Dukátová bola v prvom kvalifikačnom kole tretia, hneď za ňou Kristína Nevařilová. Semifinále K1 bude prvou nedeľnou kategóriou a na programe je už o 8.30 h.

Víťazkou kvalifikácie ženskej "kájednotky" sa stala Nemka Schornbergová, za ktorou tretia Dukátová zaostala o 0,68 sekundy. "Išlo sa mi veľmi, veľmi dobre. Dnes sa cítim naozaj dobre, za čo vďačím svojmu tímu a fyzioterapeutovi. Na rozbeh asi moja najlepšia tohtoročná kvalifikačná jazda, vždy som mala prvé jazdy také kostrbaté. Teraz to však ide dobre od začiatku a dúfam, že to tak vydrží do nedele. Vedela som, že dnes je dôležité postúpiť. Myslím si, že mám celkom dobré východiskovú pozíciu na nedeľu, keďže štartujeme skoro ráno, už o 8.30," uviedla Dukátová krátko po svojej jazde.

Spokojná so svojím umiestnením mohla byť aj Kristína Nevařilová. "Boli tam menšie chyby, ale celkom dobre sa mi išlo. Počasie by mohlo byť lepšie, ale s tým nič nenarobíme. Vody je menej, ale dá sa to zvládnuť," uviedla Nevařilová pre TASR. Bez väčších problémov sa medzi pretekárky s istotou semifinále dostala aj Elena Kaliská, hoci až z jedenástej priečky. "Boli tam ešte rezervy. Nebolo však dôležité "napáliť" to dnes, ale bolo treba ísť aj na istotu. Nie však príliš. S jazdou som spokojná tak na 70%. Išlo sa mi dobre, musela som však očakávať miesta, v ktorých by sa mohla zmeniť voda," poznamenala Kaliská. Aj napriek umiestneniu tesne za najlepšou postupovou desiatkou zhodnotila trať pozitívne. "Je to kvalifikačná trať. Jej staviteľ ju spravil veľmi pekne a myslím si, že ju spravil tak, aby boli podmienky pre všetkých rovnaké," dodala Kaliská.


Stanovská a Škáchová do semifinále C1

Soňa Stanovská a Monika Škáchová napokon nebudú chýbať v semifinále C1 na ME v Liptovskom Mikuláši. Obe slovenské reprezentantky zvládli druhé kvalifikačné jazdy a za prvou Češkou Šatkovou zaostali o 4,81 resp. 7,12 sekundy. Účasť v sobotňajšom semifinále si už v prvej kvalifikačnej jazde vybojovala aj Simona Maceková.

Stanovská aj Škáchová spravili v druhej kvalifikačnej jazde po jednej chybe, no napokon sa dostali medzi päticu, ktorá postúpila do sobotňajších pretekov.

Grigar lídrom

Slovenský singlkanoisti Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán postúpili do semifinále C1 na ME v Liptovskom Mikuláši. V prvej kvalifikačnej jazde bol najrýchlejší Slovinec Benjamin Savsek, za ktorým zaostal o 1,14 sekundy Nemec Sideris Tasiadis. Tretí bol Slafkovský so stratou 1,12 s, Matej Beňuš dosiahol piaty najrýchlejší čas (+2,87).

Do semifinále kanoistov sa suverénne prebojoval Jakub Grigar, ktorý v prvej kvalifikačnej jazde dosiahol najrýchlejší čas a pred druhým Čechom Jiřím Prskavcom mal náskok 0,65 sekundy. Do semifinále postúpili aj Andrej Málek (11., +2,97) a Martin Halčin (16., +3,89).

Maceková do semifinále, Stanovská a Škáchová s druhým pokusom

Kvalifikačnými jazdami odštartovali v Liptovskom Mikuláši majstrovstvá Európy vo vodnom slalome. Slovenka Simona Maceková postúpila do semifinále singlkanoistiek, keď v prvej kvalifikačnej jazde nazbierala šesť trestných sekúnd a obsadila 13. miesto. Ďalšie dve slovenské reprezentantky Soňa Stanovská a Monika Škáchová sa do najlepšej pätnástky nezmestili a o semifinále zabojujú v druhej kvalifikačnej jazde.

V úvode kvalifikácie boli najrýchlejšie španielske reprezentantky. Zvíťazila Nuria Vilarrublová, na ktorú stratila jej krajanka Klara Olazabalová 2,22 s.

Na majstrovstvách Európy, ktoré sa konajú v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši, sa predstaví celkovo 230 lodí z 30 krajín.
 

Vyberte región